Uncategorized

Projekt për Digjitalizimin e Fototekës së DPA-së

By Qershor 22, 2018 No Comments

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave në bashkëpunim me Muzeun Kombëtar të Fotografisë “Marubi” nënshkruan sot një Memorandum Bashkëpunimi për digjitalizimin e plotë të fototekës dhe për projekte të përbashkëta në organizimin dhe zhvillimin e aktiviteteve si: asistencë profesionale në arkivim, katalogim, digjitalizim, ekspozita, muze etj në kuadër të Vitit Mbarëkombëtar të Gjergj Kastriot Skënderbeut. Të pranishëm ishin Dr. Ardit Bido, Drejtor i Përgjithshëm i Arkivave dhe z. Lucjan Bedeni, Drejtor i Muzeut Kombëtar të Fotografisë “Marubi” .

“Kemi kënaqësinë sot që do të shkruajmë një marëveshje bashkë me fototekën Marubi për një pasuri të fshehur të Arkivit Qendror Shtetëror . Fototeka e Drejtorisë së Përgjithsme të Arkivave ka rreth 70.000 fotografi që nuk kanë qënë të sistemuara të gjitha dhe që nuk janë aq lehtësisht të aksesueshme siç është dokumnetacioni. Nëpërmjet kësaj marëveshjeje do të realizojmë që brenda, këtij viti të sistemojmë të plotë gjithë fototekën e DPA-së, të skanohen dhe të hidhen online për tu aksesuar lehtë nga publiku sepse janë fotografi që kanë nje rendësi të madhe historike,” – tha z.Bido

Z.Bido falenderoi Drejtorin e Fotografisë “Marubi” Z. Luçjan Bedeni i cili na u gjend në krah menjëherë sapo iu kërkua.

Bedeni shprehu kënaqësinë dhe vlerësimin për këtë bashkëpunim me Drejtorinë e Përgjithshme të Arkivave për digjitalizimin e koleksioneve të fototekës . “Është një moment i rëndësishëm për trashëgiminë në tërësi për të gjitha ato dokumente të fotografëve që shumë shpejt do të dalin në dritë,”- tha ai.

Leave a Reply